PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemyna gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik.
Pyszny i łatwy piernik gotowy :) Smacznego ! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!
mam małe pytanie... wigilia dopiero za dwa dni a ja już dziś zabieram się za pieczenie piernika.. czy ciasto nie wyschnie i czy nie zmieni się jego smak i konsystencja? jestem początkującą kucharką i nie chcę zepsuć Twojego przepisu.
Ja mam bardzo mocny piekarnik, piekłam bez termoobiegu. Oczywiście można włączyć tę funkcję, ale proszę skrócić na początek czas pieczenia o 5-10 min. i sprawdzać ciasto patyczkiem , pozdrawiam
Piernik wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam na próbę przed świętami i już cały zjedzony. Mam tylko pytanie... jaki wymiar ma Twoja keksówka? Bo mój wyszedł mega wysoki i musiałam troszkę dłużej piec :-)
26x12 cm :) Ale też mój piekarnik jest chyba dość mocny, bo czytelniczki często piszą, że muszą wydłużać czas pieczenia :) Cieszę się, że smakował, pozdrawiam
A przepraszam bardzo , w komentarzach powyżej widzę, że pisałam, że przepis jest na foremkę 30x14 , więc na keksówkę trochę większą, niż standardowa :) Zaraz dopiszę w przepisie :)
A dlaczego nie przekroilas piernika na pol wzdluz i nie posmarowalas powidlami sliwkowymi,przeciez w skladnikach je podalas.Mnie wyglada ten piernik na "suchawy" no i nie jestes dokladna,a po komentarzach widze,ze korzystaja z przepisu malo doswiadczone "cukierniczki".JUz w kilku Twoich przepisach zauwazylam niedokladnosc i przeklamania.Sorry ,ze to pisze,ale jak sie cos robi,to albo dobrze,albo wcale.Pozdrawiam
Owszem powidła są w składnikach. Następnie piszę,żeby wszystkie składniki zmiksować - więc powidła również. Proponuję zacząć od czytania ze zrozumieniem, zanim osądzi się kogoś o "przekłamania". A najlepiej najpierw przepis wypróbować, a dopiero potem komentować smak :). Zapewniam, że ciasto jest odpowiednio wilgotne i wielu osobom (co widać powyżej) smakuje. Pozdrawiam anonimie ( jak mniemam doświadczona "cukierniczko").
Jakie to typowo polskie, skrytykować i się wymądrzyć. Nie przekroiła bo wcale nie musiała, każdy robi jak chce. Po co te głupie przytyki o 3.50 buahahah
właśnie zrobiłam ten piernik i....jest przepyszny!!!! Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, a w smaku naprawdę mu niczego nie brakuje. Przełożyłam go konfiturą z płatków róży i cała rodzinka się nim zajada. Wielki plus także dla polewy! dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)
Świetny pomysł :) Pewnie, że można :) spokojnie ciasta wystarczy :) tylko proszę skrócić czas pieczenia - kontrolowałabym patyczkiem po 15-20 minutach, aż do suchego. Pozdrawiam :)
a to zależy, jak kto odczuwa :) Jest trochę słodki, bardzo chyba nie. Zawsze można dać trochę mniej cukru, jeśli się nie lubi. Ksylitolu na pewno mniej bo jest słodszy niż cukier
mam małe pytanie... wigilia dopiero za dwa dni a ja już dziś zabieram się za pieczenie piernika.. czy ciasto nie wyschnie i czy nie zmieni się jego smak i konsystencja?
OdpowiedzUsuńjestem początkującą kucharką i nie chcę zepsuć Twojego przepisu.
Nie, nie wyschnie, proszę je przykryć ściereczką -wtedy nie obeschnie, smacznych świąt życzę i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa czy te składniki to wszystkie na raz mieszać? :) nie stopniowo?
OdpowiedzUsuń(mam na myśli najpierw jajka a następnie reszta)
Wszystkie razem, pozdrawiam
Usuńczy za miast sody można dać proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak można
OdpowiedzUsuńa jaka wielkość ma mieć blaszka do pieczenia
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na keksówkę- 30x14 cm, pozdrawiam
UsuńPrzepis prosty :)
OdpowiedzUsuńPiernik rewelacyjny :)
Cieszę się, że smakował, pozdrawiam
UsuńA czy w piekarniku ma być włączony termoobieg?
OdpowiedzUsuńJa mam bardzo mocny piekarnik, piekłam bez termoobiegu. Oczywiście można włączyć tę funkcję, ale proszę skrócić na początek czas pieczenia o 5-10 min. i sprawdzać ciasto patyczkiem , pozdrawiam
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :-) piekłam bez jednak i czas jak u Pani. Obawiałam się ze przy termoobiegu by się spalił.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że kolejny przepis wypróbowany i Wam smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam tort czekoladowy albo orzechowy bez mąki :) pozdrawiam
Piernik pyszny. Polewy nie doczekał, ponieważ został pochłonięty.
OdpowiedzUsuń:) Bardzo się cieszę :) z polewą , czy bez i tak jest pyszny :) Polecam teraz powtórkę z polewą, może tym razem doczeka ;) pozdrawiam
UsuńPiernik wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam na próbę przed świętami i już cały zjedzony.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie... jaki wymiar ma Twoja keksówka? Bo mój wyszedł mega wysoki i musiałam troszkę dłużej piec :-)
26x12 cm :) Ale też mój piekarnik jest chyba dość mocny, bo czytelniczki często piszą, że muszą wydłużać czas pieczenia :)
UsuńCieszę się, że smakował, pozdrawiam
A przepraszam bardzo , w komentarzach powyżej widzę, że pisałam, że przepis jest na foremkę 30x14 , więc na keksówkę trochę większą, niż standardowa :) Zaraz dopiszę w przepisie :)
UsuńDziękuję bardzo. Myślisz, że jak upiekę w tej 26x12, to będzie ok? :-)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak, trochę wyższy tylko będzie , pozdrawiam
UsuńA dlaczego nie przekroilas piernika na pol wzdluz i nie posmarowalas powidlami sliwkowymi,przeciez w skladnikach je podalas.Mnie wyglada ten piernik na "suchawy" no i nie jestes dokladna,a po komentarzach widze,ze korzystaja z przepisu malo doswiadczone "cukierniczki".JUz w kilku Twoich przepisach zauwazylam niedokladnosc i przeklamania.Sorry ,ze to pisze,ale jak sie cos robi,to albo dobrze,albo wcale.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOwszem powidła są w składnikach. Następnie piszę,żeby wszystkie składniki zmiksować - więc powidła również. Proponuję zacząć od czytania ze zrozumieniem, zanim osądzi się kogoś o "przekłamania". A najlepiej najpierw przepis wypróbować, a dopiero potem komentować smak :). Zapewniam, że ciasto jest odpowiednio wilgotne i wielu osobom (co widać powyżej) smakuje. Pozdrawiam anonimie ( jak mniemam doświadczona "cukierniczko").
UsuńJakie to typowo polskie, skrytykować i się wymądrzyć. Nie przekroiła bo wcale nie musiała, każdy robi jak chce. Po co te głupie przytyki o 3.50 buahahah
UsuńSuchawy? W ktorym miejscu? Pierniczek pyszny
OdpowiedzUsuńPrawda? Ale jak ktoś ocenia przepis bez wypróbowanią ...pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)
UsuńRównież życzę wesołych świąt ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę, ja spróbowałam w tortownicy ;) zobaczymy co z tego wyjdzie ! :) dzieki za przepis ;) pozdrawiam, Sandra
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że smakował :) pozdrawiam
UsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPiernik pachnący, mokry, smaczny - szybko znikający.
Wykonanie jak w tytule "ekspresowe". Polecam .
Antonina.
Cieszę się, że przepis się przydał, u nas w te Święta zniknęły dwa :) pozdrawiam
UsuńPiernik jest boski...
Usuńwłaśnie zrobiłam ten piernik i....jest przepyszny!!!! Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, a w smaku naprawdę mu niczego nie brakuje. Przełożyłam go konfiturą z płatków róży i cała rodzinka się nim zajada. Wielki plus także dla polewy! dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTeż go uwielbiamy - bardzo się cieszę, że tak smakował :) pozdrawiam
UsuńA robiła Pani bez powidel? Mam szansę na sukces bez użycia tego składnika???
OdpowiedzUsuńWitam, bez powideł będzie na pewno bardziej suchy - taki powiedzmy - "murzynkowaty" - ale da radę :) pozdrawiam
UsuńA czy można ciasta użyć na muffinki piernikowe? :) czy wystarczy na 10-15 takich ciasteczek?
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Pewnie, że można :) spokojnie ciasta wystarczy :) tylko proszę skrócić czas pieczenia - kontrolowałabym patyczkiem po 15-20 minutach, aż do suchego. Pozdrawiam :)
UsuńWyszedł świetny, dzieciaki były wniebowzięte, wcale nie chcą teraz jeśß innych ciast ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam
UsuńCzy do ciasta można dolozyc orzechy włoskie pokrojone? Zeby bogatszy był świątecznie. Pozdrawiam. Joanna
OdpowiedzUsuńPani Joanno, można jak najbardziej :)
UsuńNajlepszy przepis i smak piernika jaki piekłam...polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że tak smakował, pozdrawiam 😁
UsuńRewelacyjny przepis. Zrobiłem w sobotę i przyniosłem do pracy, a moje koleżanki były zachwycone i wszystkie wzięły przepis. Polecam mniam,mniam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńPrzepyszny.... Wprost mega.... Mięcuitki, wilgotny, naprawdę smaczny. Polecam z całego serca������
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :)
UsuńWychodzi mocno słodki?
OdpowiedzUsuńa to zależy, jak kto odczuwa :) Jest trochę słodki, bardzo chyba nie. Zawsze można dać trochę mniej cukru, jeśli się nie lubi. Ksylitolu na pewno mniej bo jest słodszy niż cukier
Usuń