SKŁADNIKI
makaron spaghetti 300g
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1/2 zielonej papryczki pepperoni
250g mieszanki owoców morza -mogą być mrożone
(krewetki, kalmary, omułki)
500g pomidorów krojonych
w zalewie
1/4 szklanki białego wina wytrawnego
świeże oregano, sól, pieprz
ewentualnie czosnek i papryka w proszku
oliwa z oliwek
kilka czarnych oliwek
parmezan
PRZYGOTOWANIE
Jeśli mamy owoce morza mrożone - rozmrażamy je.
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy warzywa.
Dodajemy nasze frutti di mare i chwilkę dusimy. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszamy, aż alkohol odparuje.
Dodajemy pomidory z zalewą i 2-3 łyżki posiekanych listków oregano.
Zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż owoce morza zmiękną.
Możemy ewentualnie doprawić jeszcze do smaku czosnkiem i papryką.
W międzyczasie gotujemy makaron -al dente -według przepisu na opakowaniu.
Podajemy makaron z sosem, przyozdabiamy posiekanymi oliwkami i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)
Smak lata gdzieś na południu. Zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńWyszło wyborne, Dziekuje!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało
Usuń