SKŁADNIKI
1 szklanka puree z dyni
(przepis tutaj)
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 połówki brzoskwiń z puszki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
sos karmelowy - przepis tutaj
PRZYGOTOWANIE
Puree z dyni miksujemy z jajkami i olejem.
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy dodając szczyptę soli.
Połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Kładziemy ciasto na patelnię dużą łyżką i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy niewielką ilością cukru pudru.
Polewamy sosem karmelowym.
Smacznego :)
Możemy zrezygnować z dodatku brzoskwiń i podawać placki z cukrem czy konfiturą.
Placki z dyni to kolejny fajny przepis na popularne jesienne warzywo:) Super! Zaprasza do siebie (również na przepis z dynią w roli głównej).
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
Robiłam te placuszki, są przepyszne i rewelacyjnie wyglądają 👌 polecam 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że smakowały :)
Usuń