Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :)
PRZYGOTOWANIE
Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinamy skórę (w ukośną kratkę). Rozcinamy pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony. Olej mieszamy z ziołami i posiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc.
SKŁADNIKI
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
250ml czerwonego wina wytrawnego
4 gruszki
sok jabłkowy
cynamon
żurawina w słoiczku
PRZYGOTOWANIE
Pierś myjemy i osuszamy. Oddzielamy od kości. Nacinamy skórę (w ukośną kratkę). Rozcinamy pierś wzdłuż na 2 części. Solimy z każdej strony. Olej mieszamy z ziołami i posiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem.
Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy np. do keksówki, posypujemy cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi.
Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełnioną żurawiną i ziemniakami z wody.
Smacznego :)
Duży wybór brytfann - gęsiarek do pieczenia znajdziecie TU - KLIK!
Inne przepisy na gęś:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach
Miło mi poinformować , iż przepis zdobył główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na Św. Marcina" 2015 :)
Duży wybór brytfann - gęsiarek do pieczenia znajdziecie TU - KLIK!
Inne przepisy na gęś:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem
Pierś z gęsi pieczona na jabłkach
Miło mi poinformować , iż przepis zdobył główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na Św. Marcina" 2015 :)
Rzeczywiście rewelka, tak wygląda, że musi smakować. Gratulacje!
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie :)
OdpowiedzUsuń