poniedziałek, 24 listopada 2014

Parówki z serem w cieście francuskim

Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim 
- doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.

parówki
SKŁADNIKI

parówki (u mnie z szynki)
żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek
opakowanie ciasta francuskiego  
(wystarczy do ok. 10 parówek)
papryka słodka
1 jajko



  
PRZYGOTOWANIE


Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.
Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają.  Ciasto lekko dociskamy. 







  parówki 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.




Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.

parówki
parówki

parówki
 
Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.

ciasto
 Smacznego :)




8 komentarzy:

  1. Idealny pomysł na szybką kolację. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, na śniadanie, kolację, jako przekąska - są bardzo uniwersalne :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe danie,sporóbuje zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie podobne, ale w cieście drożdżowym. Lubimy te domowe hot dogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają smakowicie, dzisiaj je przygotuje na kolację.

    OdpowiedzUsuń