- doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.
SKŁADNIKI
parówki (u mnie z szynki)
żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek
opakowanie ciasta francuskiego
(wystarczy do ok. 10 parówek)
papryka słodka
1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.
Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.
Smacznego :)
Idealny pomysł na szybką kolację. :)
OdpowiedzUsuńo tak, na śniadanie, kolację, jako przekąska - są bardzo uniwersalne :)
UsuńMuszę takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńPolecam, pycha :)
UsuńBardzo ciekawe danie,sporóbuje zrobic.
OdpowiedzUsuńRobie podobne, ale w cieście drożdżowym. Lubimy te domowe hot dogi :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, dzisiaj je przygotuje na kolację.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :)
Usuń