Każda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.
Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca.
Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)
I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)
SKŁADNIKI
2 opakowania ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej z bakaliami
1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.
Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi.
Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto.
Przykrywamy ciasto z makiem drugim kołem - białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła.
Nacinamy powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek. Możemy ułatwić sobie, stawiając po środku literatkę.
Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto - jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :) Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.
Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.
Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek.
Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!
Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek :) Smacznego !!
Duży wybór forem do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
A TUTAJ - KLIK! znajdziecie moc inspiracji na ozdoby bożonarodzeniowe dla Waszego domu :)
Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem itp.
czwartek, 27 listopada 2014
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawy pomysl z tym ciastem francuskim i makiem:)
OdpowiedzUsuńi smaczny :) dziękuję i pozdrawiam
Usuńsuper pomysł na święta. z tym wywijaniem ciasta to chyba najtrudniejsza część
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom to bardzo proste jest :) pozdrawiam
UsuńMałgosi od rana takie cudeńka muszę oglądać :) Super, na święta ciasto idealne i proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńTak proste, pyszne i szybkie :) pozdrawiam
UsuńZapachniało już świętami ;) Dzięki za przepis, koniecznie trzeba go wykorzystać na świąteczne dni.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna prosić o bardziej szczegółowa instrukcje wykonania gwiazdy? Zupełnie nie rozumiem opisu skrecania trójkatów (lewa ręka w lewo, prawa ręka w prawo), czy przecinamy obie warstwy ciasta wraz z masa makową?
OdpowiedzUsuńDokładnie - przecinamy obie warstwy ciasta tworząc trójkąty. Bez środka -np. Stawiając małą szklankę. Jeden trójkąt łapiemy na dole i zawijam raz w prawą stronę, ten z lewej - w lewą. Analogicznie zawijamy pozostałe trójkąty.
OdpowiedzUsuńTrójkąty przekrecamy o 180 stopni. Potem łapijemy następne dwa i powtarzpowtarzamy czynność. Mam nadzieję, że teraz jest już zrozumiałe, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Nie mam termoobiegu,tylko grzalki gora-dol to czy temperatura zostaje bez zmain?
OdpowiedzUsuńTak, bez zmian, tylko trzeba będzie wydłużyć czas o parę minut :) to już na oko, jak gwiazdka będzie rumiana :)
Usuńile wcześniej można zrobić już to ciasto by było dobre na święta
OdpowiedzUsuń1-2 dni przed :)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńSuper,świetny pomysł i praktycznie 5 minut roboty
OdpowiedzUsuń