czwartek, 27 listopada 2014

Makowa gwiazda z ciasta francuskiego

Każda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.
Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca.
Pomyślałam,  czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)
I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje,  może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)

mak 
 

SKŁADNIKI
2 opakowania ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej z bakaliami
1 jajko




ciasto z makiem 



PRZYGOTOWANIE


Z każdego ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.





ciasto z makiem
  
Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę makową, zostawiając wolne brzegi.
Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością białka smarujemy drugie ciasto.



makowiec 

Przykrywamy ciasto z makiem drugim kołem - białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła.
Nacinamy powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek. Możemy ułatwić sobie, stawiając po środku literatkę.



gwiazda 

Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto - jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy  w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :)  Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.





Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.
Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek.

Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!  
Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek  :) Smacznego !!

Duży wybór forem do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!

TUTAJ - KLIK! znajdziecie moc inspiracji na ozdoby bożonarodzeniowe dla Waszego domu :) 


makowiecciasto francuskie

Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem itp.


18 komentarzy:

  1. ciekawy pomysl z tym ciastem francuskim i makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na święta. z tym wywijaniem ciasta to chyba najtrudniejsza część

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosi od rana takie cudeńka muszę oglądać :) Super, na święta ciasto idealne i proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapachniało już świętami ;) Dzięki za przepis, koniecznie trzeba go wykorzystać na świąteczne dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna prosić o bardziej szczegółowa instrukcje wykonania gwiazdy? Zupełnie nie rozumiem opisu skrecania trójkatów (lewa ręka w lewo, prawa ręka w prawo), czy przecinamy obie warstwy ciasta wraz z masa makową?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie - przecinamy obie warstwy ciasta tworząc trójkąty. Bez środka -np. Stawiając małą szklankę. Jeden trójkąt łapiemy na dole i zawijam raz w prawą stronę, ten z lewej - w lewą. Analogicznie zawijamy pozostałe trójkąty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Trójkąty przekrecamy o 180 stopni. Potem łapijemy następne dwa i powtarzpowtarzamy czynność. Mam nadzieję, że teraz jest już zrozumiałe, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Nie mam termoobiegu,tylko grzalki gora-dol to czy temperatura zostaje bez zmain?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez zmian, tylko trzeba będzie wydłużyć czas o parę minut :) to już na oko, jak gwiazdka będzie rumiana :)

      Usuń
  9. ile wcześniej można zrobić już to ciasto by było dobre na święta

    OdpowiedzUsuń
  10. Super,świetny pomysł i praktycznie 5 minut roboty

    OdpowiedzUsuń