środa, 19 listopada 2014

Kurczak w chrupiącej panierce z sosem barbecue

Pyszny kurczak w panierce z płatków kukurydzianych z domowym sosem BBQ - czyli zdrowa, domowa wersja fast foodów :)

kurczakSKŁADNIKI
8 pałek z kurczaka 
(mogą być też skrzydełka,
czy kawałki piersi)
5 łyżek mąki
3 jajka 
2 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki ostrej papryki
4 szklanki płatków kukurydzianych
sól, pieprz, czosnek



PRZYGOTOWANIE
udka panierka z płatków 
Kurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach. 





Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut.

Możemy wykorzystać pokrojoną pierś z kurczaka - wtedy pieczemy około 20 min.




chrupiąca panierka

 Podajemy z domowym sosem barbecue, frytkami i np. sałatą lub surówką coleslaw - przepis klik! Smacznego :)


sos barbecue




3 komentarze:

  1. Rewelacja, uwielbiam kurczaka w chrupiacej panierce, nie ociekającego starym fast foodowym tłuszczem

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń