SKŁADNIKI
8 pałek z kurczaka
(mogą być też skrzydełka,
czy kawałki piersi)
5 łyżek mąki
3 jajka
2 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki ostrej papryki
4 szklanki płatków kukurydzianych
sól, pieprz, czosnek
PRZYGOTOWANIE
Kurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut.
Możemy wykorzystać pokrojoną pierś z kurczaka - wtedy pieczemy około 20 min.
Rewelacja, uwielbiam kurczaka w chrupiacej panierce, nie ociekającego starym fast foodowym tłuszczem
OdpowiedzUsuńDzięki ja zdecydowanie też :)
UsuńPrezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń