Pyszna propozycja dla miłośników dań jednogarnkowych - kurczak pieczony
z warzywami. Chwila krojenia - a potem samo się robi :)
SKŁADNIKI
4 kawałki kurczaka (np.udka)
5 dużych ziemniaków
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
główka czosnku
sól, pieprz,
czerwona papryka
tymianek
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Kurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki. Dorzucamy ząbki czosnku
- w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy.
Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut,
aż skórka się zarumieni.
Podajemy kurczaka z warzywami (odsączonymi na papierowym ręczniku z tłuszczu) .
Czosnek upieczony w łupinkach możemy wycisnąć nożem i rozsmarować na mięsie- jest pyszny . Smacznego :)
Bardzo lubimy takie dania. :) Kurczak z warzywami i aromat tymianku... pyszności.
OdpowiedzUsuńMy też, bo pyszne i proste ☺
Usuńsame zacne składniki pyszne danie - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńI to wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń