Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie ....
SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)
Ciasto:
450g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 op. cukru waniliowego
Jabłka:
6 kwaskowych jabłek
sok z 1 cytryny
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki kaszki manny błyskawicznej
Masa migdałowa
200g płatków migdałowych
200g cukru
200g masła
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną.
Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe
i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Pycha! Mogę się wprosić? :)
OdpowiedzUsuńSmakowite-polecam
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, jabłka i migdały to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzy można się obyć bez amoniaku? To przecież trucizna.
OdpowiedzUsuńAmoniak spożywczy nie jest trucizną :)
UsuńAmoniak, czyli kwaśny węglan amonu nadaje ciastkom, takim jak np. kokosanki, niepowtarzalną porowato bąbelkową strukturę, sprawiając, że są jednocześnie puszyste i chrupiące. W Niemczech czy Skandynawii to tradycyjny składnik domowych wypieków.
Amoniak zaczyna działać dopiero pod wpływem ciepła w piekarniku, dlatego surowe ciasto, w którym się znajduje można z powodzeniem odstawić na kilka godzin albo zamrozić. Podczas pieczenia w wyniku reakcji chemicznej rozkłada się całkowicie, dlatego, mimo że w trakcie podgrzewania wydziela silny zapach, jego aromat jest całkowicie niewyczuwalny w gotowych ciasteczkach. pozdrawiam