Domowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.
PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli. Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce. Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje.
O mniam! Mogę wpaść z łyżeczką? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńwspaniały sosik
OdpowiedzUsuńoj tak :) pozdrawiam
UsuńPięknie wygląda *.* zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować :)
UsuńChcailabym zrobić ale boje się że garnek będzie nie do umycia. Jak Twój to "przezył"?
OdpowiedzUsuńJeśli masz garnek o grubym dnie, to nic mu nie grozi :)
UsuńA inny też spokojnie odmowie i będzie ok, pozdrawiam