wtorek, 4 listopada 2014

Domowy sos karmelowy

karmelDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek.
Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.


SKŁADNIKI 
200g cukru
80g masła
120g śmietany kremówki
szczypta soli






PRZYGOTOWANIE
karmelCukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy zacznie się topić potrząsamy garnkiem, by karmelizował się równomiernie. Kiedy już się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko 
i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.

Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.
Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku
z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje.


sos karmelowy





Smacznego :)

Polecam sos do placuszków dyniowych z brzoskwinią :)





8 komentarzy:

  1. O mniam! Mogę wpaść z łyżeczką? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda *.* zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcailabym zrobić ale boje się że garnek będzie nie do umycia. Jak Twój to "przezył"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz garnek o grubym dnie, to nic mu nie grozi :)
      A inny też spokojnie odmowie i będzie ok, pozdrawiam

      Usuń