Wariacja na temat sosu BBQ. Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.
SKŁADNIKI
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki keczupu
4 łyżki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta chili
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy miód, keczup, musztardę, ocet
i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając.
Jeśli nie zużyjemy naraz sosu możemy
przełożyć go do słoiczka i przechowywać
w lodówce do kilku tygodni.
Smacznego :)
Świetnie sprawdzi się do kurczaków w chrupiącej panierce
lub domowych burgerów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz