wtorek, 18 listopada 2014

Domowy sos barbecue

Wariacja na temat sosu BBQ.  Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów.

SKŁADNIKI
sos

1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki keczupu
4 łyżki musztardy 
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta chili
oliwa z oliwek 




sos do burgerów

PRZYGOTOWANIE
 
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy miód, keczup, musztardę, ocet 
i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając. 

Jeśli nie zużyjemy naraz  sosu możemy
przełożyć go do słoiczka i przechowywać
w lodówce do kilku tygodni.





Smacznego :)

Świetnie sprawdzi się do kurczaków w chrupiącej panierce 
lub domowych burgerów

bbq
sos do grilla



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz