SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
50g cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
4 duże kwaskowe jabłka
1 puszka masy krówkowej - kajmakowej (500g)
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
cynamon
PRZYGOTOWANIE
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę
( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualne braki na brzegach).
Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie .
Oprószamy cynamonem.
Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową.
Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy łyżką.
Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą.
Smacznego !!!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Ta warstwa orzechów w karmelu, o mniam! :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smakowe, taka jesienna tarta:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuńwspaniała
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńIle kcal w 100 gramach może mieć taka tarta? :)
OdpowiedzUsuńPolecam stronkę ilewazy.pl - można sobie policzyć :)
UsuńCzy można ciasto kruche zrobić dzień prędzej?
OdpowiedzUsuńNie posiadam piekarmika z termoobiegiem. Jak dlugo I w jakiej temperaturze powinnam piec?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu należy piec w opcji góra-dół w tej samej temperaturze około 7-10 minut dłużej :)
Usuń