Moja ukochana cukinia (jeszcze z ogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem.
I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;)
SKŁADNIKI
300g makaronu spaghetti
200g boczku
3 ząbki czosnku
2 małe cukinie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
50g parmezanu
PRZYGOTOWANIE
Spaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni - jeśli kanapkowy - na niewielkiej ilości tłuszczu. Zrumieniony boczek zdejmujemy z patelni. Siekamy drobno czosnek. Wraz z cukinią pokrojoną w półplasterki podsmażamy na oliwie.
Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut.
Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony makaron (żeby.całość nie była zbyt sucha).
Podajemy makaron z boczkiem i cukinią- całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)
Moje ulubione spaghetti :)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda mega apetycznie. Właśnie o czymś takim myślałam, zwłaszcza że również mam jeszcze cukinie z działki. :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować, na blogu jest też makaron z cukinią bezmięsny, też pyszny i jeszcze szybszy:) , pozdrawiam
UsuńZrobiłam wczoraj, wyszło pysznie :-) Dziękujemy za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, pozdrawiam
UsuńPodkręciłam smak niewielką liścia chili. Danie rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńsuper!
Usuń