piątek, 17 października 2014

Spaghetti z cukinią i boczkiem

Moja ukochana cukinia (jeszcze z ogródka Teściowej) znów w towarzystwie makaronu, tym razem jednak w wersji dla mięsożerców - z boczkiem. 
I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym  (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;)

spaghetti
SKŁADNIKI

300g makaronu spaghetti
200g boczku
3 ząbki czosnku
2 małe cukinie
sól, pieprz
oliwa z oliwek
50g parmezanu

 



PRZYGOTOWANIE

cukiniaSpaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni - jeśli kanapkowy - na niewielkiej ilości tłuszczu. Zrumieniony boczek zdejmujemy z patelni. Siekamy drobno czosnek. Wraz z cukinią pokrojoną w półplasterki podsmażamy na oliwie. 
boczek

Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy podsmażony boczek. Smażymy razem kilka minut. 
Zdejmujemy całość z patelni i przesmażamy na niej chwilę odcedzony makaron (żeby.całość nie była zbyt sucha).



 
Podajemy makaron z boczkiem i cukinią- całość posypujemy startym parmezanem. 

Smacznego :)

spaghetti






 


7 komentarzy:

  1. Twoje danie wygląda mega apetycznie. Właśnie o czymś takim myślałam, zwłaszcza że również mam jeszcze cukinie z działki. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam wypróbować, na blogu jest też makaron z cukinią bezmięsny, też pyszny i jeszcze szybszy:) , pozdrawiam

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj, wyszło pysznie :-) Dziękujemy za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkręciłam smak niewielką liścia chili. Danie rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń