z dynią i grzybami.
Gorąco polecam ...
SKŁADNIKI
600g obranej dyni bez pestek
300g ryżu arborio
350g grzybów leśnych
(u mnie mrożone, mogą być też suszone)
750ml bulionu warzywnego
150ml białego wina wytrawnego
2 szalotki
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
tarty parmezan lub inny twardy ser
PRZYGOTOWANIE
Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła.
Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek rozmarynu.
Gdy wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!) bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku na małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy następną dopiero, gdy ryż "wypije" porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy.
- Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Kremowe risotto z dynią i grzybami gotowe.
Smacznego :)
smacznie <3 :)
OdpowiedzUsuń