piątek, 31 października 2014

Risotto z grzybami i dynią

Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto 
z dynią i grzybami.

Gorąco polecam ... 

risotto

SKŁADNIKI 

600g obranej dyni bez pestek
risotto300g ryżu arborio
350g grzybów leśnych 
(u mnie mrożone, mogą być też suszone)
750ml bulionu warzywnego
150ml białego wina wytrawnego
2 szalotki 
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
tarty parmezan lub inny twardy ser

PRZYGOTOWANIE

Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła.
Szklimy na nim posiekane szalotki i ząbki czosnku. Dynię kroimy w 1,5 cm kostkę i wrzucamy na patelnię. Przesmażamy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy grzyby (jeśli suszone, to oczywiście namoczone przez kilka godzin). Jeszcze kilka minut smażymy. Dodajemy ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Wlewamy wino i dorzucamy posiekane listki obrane z gałązek rozmarynu.  

risotto


Gdy wino odparuje rozpoczynamy dodawanie partiami gorącego (!!!) bulionu (najlepiej trzymamy go w rondelku na małym ogniu). Zalewamy jedną chochelką i czekamy, aż ryż wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. 

 
-                           Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem. 
                                Kremowe risotto z dynią i grzybami gotowe.  
                                                        Smacznego :)


dynia
grzyby



1 komentarz: