na kremowy makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :)
SKŁADNIKI
350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :)
500g świeżego szpinaku
150g błękitnego sera pleśniowego
150g łososia wędzonego w plastrach
200g śmietany 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju/oliwie. Gdy zmniejszy o połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu.
Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku.
Pyszny makaron gotowy :)
Smacznego :)
Szpinak i łosoś to jedno z lepszych połączeń smakowych :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pozdrawiam
UsuńŚwietny zestaw smaków, który zawsze się sprawdza i jest pyszny. przepis na pewno do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić ser pleśniowy?
OdpowiedzUsuńSerkiem mascarpone, ricottą, philadelphią lub gęstą śmietaną kremówką, albo serkiem topinonym, pozdrawiam
Usuń