poniedziałek, 6 października 2014

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Przepyszny krem z pieczonych warzyw -pomidory, papryka, cebula i czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny..

 
SKŁADNIKI        
                                                                    
krem
1kg pomidorów
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnków
sól, 
pieprz, 
chili
150 g sera feta
świeża bazylia
350ml bulionu



 
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
zupa krem Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry. 
zupa jarzynowaPomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu). Cebulę obieramy
i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny. 
Jeśli po tym czasie papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) - zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki pomidory
i cebulę, łuskamy czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy papryka "dojdzie" wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów gotowy !
Smacznego :)

Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!

zupa pomidorowa
zupa z papryki



 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

13 komentarzy:

  1. Musze spróbować!
    Super byłoby,jeśli byś dodała przepis do akcji na Mikserze Kulinarnym - Obiad z Feta :)
    Z góry dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Przepyszności" , rewelacja burza smaków i delicje dla podniebienia. Od pierwszej łyżki pokochałam tę zupę .Mimo późnej pory właśnie "wciągnęłam" druga bulionówkę .Dziękuję za "pyszny" przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowała :) Moja rodzinka zapowiedziała, że kolejny raz mam robić od razu podwójną porcję :)

      Usuń
  3. Musze koniecznie ją wypróbować. Moja przyszła teściowa czasem gotuje pomidorową zupę na sosie spod pieczenia papryk faszerowanych. Ale myślę że Twoja propozycja jest bezkonkurencyjna w tym połączeniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis z bulionem...to nie przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, a ktoś tu mówi o bulionie z kostki ?
      Bulion to wywar z warzyw :)

      Usuń
  5. Jaki ser feta tłusty pół tłusty jakiś inny ?

    OdpowiedzUsuń