Przepyszny krem z pieczonych warzyw -pomidory, papryka, cebula i czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny..
SKŁADNIKI
1kg pomidorów
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnków
sól,
pieprz,
chili
150 g sera feta
świeża bazylia
350ml bulionu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.
Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu). Cebulę obieramy
i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny.
Jeśli po tym czasie papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) - zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki pomidory
i cebulę, łuskamy czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy papryka "dojdzie" wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów gotowy !
Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetna zupa!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńMusze spróbować!
OdpowiedzUsuńSuper byłoby,jeśli byś dodała przepis do akcji na Mikserze Kulinarnym - Obiad z Feta :)
Z góry dziękuję! :)
Już dołączam, dziękuję :)
UsuńSuper! Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń"Przepyszności" , rewelacja burza smaków i delicje dla podniebienia. Od pierwszej łyżki pokochałam tę zupę .Mimo późnej pory właśnie "wciągnęłam" druga bulionówkę .Dziękuję za "pyszny" przepis!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakowała :) Moja rodzinka zapowiedziała, że kolejny raz mam robić od razu podwójną porcję :)
UsuńMusze koniecznie ją wypróbować. Moja przyszła teściowa czasem gotuje pomidorową zupę na sosie spod pieczenia papryk faszerowanych. Ale myślę że Twoja propozycja jest bezkonkurencyjna w tym połączeniu. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zupa jest przepyszna, pozdrawiam :)
Usuńprzepis z bulionem...to nie przepis
OdpowiedzUsuńHm, a ktoś tu mówi o bulionie z kostki ?
UsuńBulion to wywar z warzyw :)
Jaki ser feta tłusty pół tłusty jakiś inny ?
OdpowiedzUsuńtak naprawdę , to jaki kto lubi :)
Usuń