SKŁADNIKI
sól, pieprz
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Udka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej.
Obkładamy udka plasterkami cytryny.
Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami.
Smacznego :)
Fajny zestaw :) Do wypróbowania na pewno. :)
OdpowiedzUsuńa jeżeli ktoś nie ma termoobiegu
OdpowiedzUsuńTo należy wydłużyć czas pieczenia
Usuń