czwartek, 30 października 2014

Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem

Pyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych.
Mają piękny kolor i są przepyszne :)

gnocchi
dynia 


SKŁADNIKI

1 szklanka puree z  dyni 
(przepis tutaj)
1,5 szklanki mąki pszennej
+ do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki masła
10 listków szałwii
sól
garść rukoli
tarty parmezan




kluski 
PRZYGOTOWANIE

Na stolnicy mieszamy mąki z puree i żółtkiem. Wyrabiamy ciasto - jest ono dość luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciasta
i formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w mące, potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekane listki szałwii. Wrzucamy gnocchi i smażymy kilka minut , aż się lekko zarumienią. Podajemy z rukolą i posypujemy parmezanem.


Smacznego :)


gnocchi
kluseczki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz