Pyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych.
Mają piękny kolor i są przepyszne :)
SKŁADNIKI
1 szklanka puree z dyni
(przepis tutaj)
1,5 szklanki mąki pszennej
+ do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki masła
10 listków szałwii
sól
garść rukoli
tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicy mieszamy mąki z puree i żółtkiem. Wyrabiamy ciasto - jest ono dość luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciasta
i formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w mące, potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekane listki szałwii. Wrzucamy gnocchi i smażymy kilka minut , aż się lekko zarumienią. Podajemy z rukolą i posypujemy parmezanem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz