Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :)
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru lub innego słodzidła 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka) 1 kostka masła (200g) cynamon
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem. 1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy.
Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki.
Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego ! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A ja dodaje połowę maki razowej i cukier cały brazowy. Zawsze jakies poczucie zdrowotności ;) Poza tym oprocz cynamonu, kardamon. Efekt rewelacja :) Proste i cudowne ciasto!
Oj też często tak robię :) Czasem zastępuję w połowie, czasem po całości :) Niestety jakoś do kardamonu się nie mogę przekonać - a lubię prawie wszystko, szczególnie z przypraw :( pozdrawiam :)
bardzo lubię taką szarlotkę - jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga zdolności kulinarnych, a efekt? pycha! :) pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
Uwielbiam tę wersję szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńMy też :) pozdrawiam
UsuńJa też uwielbiam szarlotkę. Jabłka tanie więc tylko zajadać się.
UsuńNajprostszy, ale jaki pyszny! Uwielbiam szarlotki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszny :)
UsuńA ja dodaje połowę maki razowej i cukier cały brazowy. Zawsze jakies poczucie zdrowotności ;) Poza tym oprocz cynamonu, kardamon. Efekt rewelacja :) Proste i cudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńOj też często tak robię :) Czasem zastępuję w połowie, czasem po całości :)
UsuńNiestety jakoś do kardamonu się nie mogę przekonać - a lubię prawie wszystko, szczególnie z przypraw :(
pozdrawiam :)
muszę spróbować zrobić taką wersję szarlotki wiele o niej słyszałam ale jakoś sceptycznie podchodziłam do tego przepisu ale teraz na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam, będzie to pierwszy, ale zapewniam nie ostatni raz :)
Usuńpozdrawiam
bardzo lubię taką szarlotkę - jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga zdolności kulinarnych, a efekt? pycha! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
Dziękuję za komentarz , zajrzę na pewno :)
UsuńZNAM TEN PRZEPIS JAKO "SZARLOTKA AMERYKAŃSKA" (TAKA CIEKAWOSTKA, NIE WIEM ILE W TYM PRAWDY).
OdpowiedzUsuńCZĘSTO PIEKĘ TO CIASTO
Z tego przepisu często robię mini-szarlotki w ceramicznych foremkach do sufletów - wychodzi rewelacja :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń