wtorek, 23 września 2014

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :)

SKŁADNIKI      
                                                               
jabłecznik

1 szklanka mąki pszennej                             
1 szklanka cukru lub innego słodzidła 
1 szklanka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek (np. antonówka)
1 kostka masła (200g)
cynamon 



PRZYGOTOWANIE
ciasto z jabłkami
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Foremkę (28x16 cm) smarujemy masłem.
1/3 suchych składników wysypujemy na dno foremki. Układamy połowę jabłek, które oprószamy cynamonem. Wysypujemy kolejną szklankę mieszanki i wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy.


Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki.





Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta. 
Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno i wbrew pozorom nie rozsypuje się :) Smacznego !

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!





ciasto z jabłkami

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam tę wersję szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam szarlotkę. Jabłka tanie więc tylko zajadać się.

      Usuń
  2. Najprostszy, ale jaki pyszny! Uwielbiam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dodaje połowę maki razowej i cukier cały brazowy. Zawsze jakies poczucie zdrowotności ;) Poza tym oprocz cynamonu, kardamon. Efekt rewelacja :) Proste i cudowne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj też często tak robię :) Czasem zastępuję w połowie, czasem po całości :)
      Niestety jakoś do kardamonu się nie mogę przekonać - a lubię prawie wszystko, szczególnie z przypraw :(
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. muszę spróbować zrobić taką wersję szarlotki wiele o niej słyszałam ale jakoś sceptycznie podchodziłam do tego przepisu ale teraz na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, będzie to pierwszy, ale zapewniam nie ostatni raz :)
      pozdrawiam

      Usuń
  5. bardzo lubię taką szarlotkę - jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga zdolności kulinarnych, a efekt? pycha! :)
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ZNAM TEN PRZEPIS JAKO "SZARLOTKA AMERYKAŃSKA" (TAKA CIEKAWOSTKA, NIE WIEM ILE W TYM PRAWDY).
    CZĘSTO PIEKĘ TO CIASTO

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tego przepisu często robię mini-szarlotki w ceramicznych foremkach do sufletów - wychodzi rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń