SKŁADNIKI
1 kg dyni
1 cebula
2 ziemniaki
1 jabłko
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
sól, pieprz
4 łyżki łuskanych pestek z dyni
3/4l bulionu warzywnego
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku na oleju.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki - obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w dość dużą kostkę. Podobnie ziemniaki
i jabłko. Wrzucamy do garnka, dodajemy curry i imbir.
Przykrywamy i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.
Dolewamy bulion, przyprawiamy solą
i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy przez chwilę pestki z dyni.
Gotową zupę miksujemy. Nakładamy do miseczek i posypujemy pestkami.
Możemy też przygotować zupę na bazie
gotowego puree z dyni
Pyszna rozgrzewająca zupa gotowa - smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
krem z dyni to najlepsza zupa jesieni!
OdpowiedzUsuńoj tak :) pozdrawiam
UsuńZ imbirem i curry to chyba moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńa ile dać puree z dyni ? też 1kg czy troche mniej?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o purre to myślę,że 1-2 szklanki spokojnie wystarczą - jak daję 2 to mam spokojnie na dwa dni :) pozdrawiam
Usuńdziękuję bardzo, już nie spojrzałam na odpowiedź jak zrobiłam, ale wyszło pyszne, z tym że dodałam na koniec śmietankę 18% bo mi zostało po zupie marchewkowej :) ogólnie dodałam chyba 650g tego pure :)
UsuńTo smacznego :)
Usuń