Słodko i pysznie pożegnaliśmy wakacje ...
Ciasto
200 g mąki tortowej
Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je formując koło większe od foremki. Formę do tarty smarujemy masłem.Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem. Nakłuwamy ciasto widelcem
100 g zimnego masła
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z 2 limonek
Do dekoracji
250g borówki amerykańskiej
250g borówki amerykańskiej
lub inne ulubione owoce :)
listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni wkładamy foremkę do lodówki. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę lub ceramiczne kulki, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 minut.
Potem zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut. Studzimy ciasto.
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę
z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.
Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę
z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.
Kiedy ciasto wystygnie przekładamy krem do tarty i ozdabiamy borówkami i miętą.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMniam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam.
Zachwycilam.
Ale ta tarta ma jedna wadę. Wyparowuje w nocy z lodówki.
Super :) ,pozdrawiam
Usuń