z waniliową nutą - przepis ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)
Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami
SKŁADNIKI
na ciasto:
1 kg węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu cynamon
2 łyżeczki olejku waniliowego
masło i bułka tarta do tortownicy
na kruszonkę
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100g zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
PRZYGOTOWANIE
W mikserze ucieramy jajka z cukrem.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.
Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki.
Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Wlewamy 1/2 ciasta. Układamy połowę śliwek
Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.
Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 45-50 minut z termoobiegiem. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Pychota.....
OdpowiedzUsuńprzepis z szybki jabłecznik tylko zastąpiony śliwkami no i kruszonka bardzo lubię śliwki pyszny
OdpowiedzUsuńKiedy oglądałam ten przepis to mąż poczuł zapach ciasta. I musiałam upiec dużo ciasta (z podwójnej porcji). Nie zdążyło ostygnąć ,już było jedzone. Dzięki za szybkie i smaczne ciasto.Marynia.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że tak smakowało Maryniu :) pozdrowienia dla Męża
UsuńWitam! Jakiej wielkosci szklanki Pani uzywa 200ml czy 250ml?
OdpowiedzUsuń250, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ,już kilka razy robiłam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) My też bardzo je lubimy :) pozdrawiam
UsuńCzy do ciasta nie dodajemy żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńnie, tylko do kruszonki - pozdrawiam:)
UsuńWłaśnie piekę to ciasto wg Pani przepisu. Niestety ciasto ze środka wypływa do góry i przelewa się za blaszkę. Jest surowe w środku. Wydłużyłam czas pieczenia ale wydaje mi się, że nie wyjdzie niestety.
UsuńWitam, piekłam to ciasto wiele razy i zawsze się udawało, inne Panie też jak widać powyżej. Może coś zostało pomieszane z proporcjami?
Usuń