czwartek, 18 września 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Dzisiejszy post to prosty przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 
z waniliową nutą - przepis  ten powstał dla uczczenia drugiej rocznicy bloga :)
Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami

SKŁADNIKI        
na ciasto:                     
ciasto

1 kg węgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu cynamon
2 łyżeczki olejku waniliowego
masło i bułka tarta do tortownicy

na kruszonkę
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100g zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego

PRZYGOTOWANIE
W mikserze ucieramy jajka z cukrem.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.
 

placekŚliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki.

Tortownicę (23cm)  smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy 1/2 ciasta. Układamy połowę śliwek
Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki.


Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.      
Pieczemy ok. 45-50 minut z termoobiegiem. Smacznego :) 


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!




ciasto
kruszonka


 

12 komentarzy:

  1. przepis z szybki jabłecznik tylko zastąpiony śliwkami no i kruszonka bardzo lubię śliwki pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy oglądałam ten przepis to mąż poczuł zapach ciasta. I musiałam upiec dużo ciasta (z podwójnej porcji). Nie zdążyło ostygnąć ,już było jedzone. Dzięki za szybkie i smaczne ciasto.Marynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę, że tak smakowało Maryniu :) pozdrowienia dla Męża

      Usuń
  3. Witam! Jakiej wielkosci szklanki Pani uzywa 200ml czy 250ml?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto ,już kilka razy robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) My też bardzo je lubimy :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Czy do ciasta nie dodajemy żadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, tylko do kruszonki - pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Właśnie piekę to ciasto wg Pani przepisu. Niestety ciasto ze środka wypływa do góry i przelewa się za blaszkę. Jest surowe w środku. Wydłużyłam czas pieczenia ale wydaje mi się, że nie wyjdzie niestety.

      Usuń
    3. Witam, piekłam to ciasto wiele razy i zawsze się udawało, inne Panie też jak widać powyżej. Może coś zostało pomieszane z proporcjami?

      Usuń