W oryginale była z wędzonym karpiem, którego z braku laku zastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza.
Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam.
Jest bardzo prosta, a mega pyszna :)
SKŁADNIKI
1/3 główki sałaty lodowej
3 pomidory
2 żółte papryki kremowe
250g wędzonej makreli
(bez ości ;))
125g bryndzy
70g czarnych oliwek
tymianek suszony Prymat
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Sałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła - do środka naczynia-naprzemiennie - tak jak widać na zdjęciach. Całość przystrajamy całymi czarnymi oliwkami. Posypujemy tymiankiem. Podajemy z oliwą z oliwek.
SMACZNEGO
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Dzięki z komentarz i zaproszenie :)
OdpowiedzUsuń