Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym w pikantnym wydaniu
- z fasolą, kukurydzą i kuskusem - spróbujcie koniecznie :)
SKŁADNIKI
4 duże papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 mięsa mielonego
wołowo-wieprzowego
80g kaszki kuskus
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 papryczka chili
100g przecieru pomidorowego
sól, pieprz, kmin rzymski
oliwa/olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę.
Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kminu rzymskiego.
Gdy się usmażymy dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, przecier pomidorowy oraz kuskus. Dokładnie mieszamy.
Na koniec wsypujemy fasolę i kukurydzę i smażymy razem kilka minut.
Ścinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy papryki farszem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielką ilością wody i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 40-45 minut pod przykryciem.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD
KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto wypróbować z porze obiadowej :) Miłego dnia :)
Usuń