Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :)
SKŁADNIKI
1 duża cukinia (ok.700g)
lub 2 małe
2 papryki czerwone
1 cebula
300g mięsa mielonego
(u mnie wieprzowe)
1 woreczek ryżu
sól,pieprz
czerwona słodka papryka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.
Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso.
Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem
i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy.
Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz