wtorek, 26 sierpnia 2014

Faszerowane warzywa

Najprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona
Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :)

warzywa
SKŁADNIKI 
1 duża cukinia (ok.700g)          
lub 2 małe
2 papryki czerwone
1 cebula
300g mięsa mielonego
(u mnie wieprzowe)
1 woreczek ryżu
sól,pieprz
czerwona słodka papryka
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE
warzywa 
Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.
Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne.





cukinia 



Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso.
Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem 
i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy.
Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką. 








papryka

Podlewamy warzywa niewielką ilością wody.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.




papryka
                                         smacznego :)

cukinia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz