- proste pyszności.
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
1,5 szklanki malin
0,5 szklanki borówek
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru + do posypania
1 opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty -10x5 cm. Pieczemy na złoty kolor przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia "spłaszczamy" wyrośnięte ciasto widelcem.
Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę prostokątów z ciasta nakładamy bitą śmietanę i umyte maliny oraz borówki. Przykrywamy pozostałym ciastem, posypujemy cukrem pudrem, polewamy malinowym sosem i podajemy :)
SMACZNEGO :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Mniam pyszności
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam napoleonki. Mmmm.. niebo w gębie::)
OdpowiedzUsuńoj pyszne są :)
UsuńDziękuje za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, napoleonka idealna.
Wspaniały pomysł-wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy następnego dnia po zrobieniu ciasto nie zrobi się miękkie pod wpływem śmietanki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Jeśli ciacho ma być przechowywane, to najlepiej śmietankę dodać dopiero przed podaniem , u nas nie zostaje do następnego dnia :) pozdrawiam
Usuń