środa, 21 maja 2014

Sorbet truskawkowo-jagodowy

Przyszły wreszcie upały więc zapraszam na orzeźwiający sorbet owocowy - 
wersja z truskawek i borówki amerykańskiej :) 

SKŁADNIKI                                                 

1 szklanka truskawek
1 szklanka borówki amerykańskiej
1/4 szklanki ksylitolu/cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :)




PRZYGOTOWANIE 
Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut  blendujemy by rozbić tworzące się  kryształki lodu. Powtarzamy 3-4 razy, aż sorbet będzie zmrożony. Smacznego :)


sorbet jagodowy

9 komentarzy:

  1. Wspaniały ,ja kocham sorbety ,a ten z jagodami i truskawkami jest obłędny!.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na gorące letnie dni, które wreszcie do nas przyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka :-) Uwielbiam sorbety, bardziej niż lody, ale nigdy sama nie robiłam. Tak patrzę i patrzę na Twój smakowity sorbet i chyba się skuszę :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam te owoce, sorbety też, więc taki deser wydaje mi się idealny ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. wyygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń