4 filety białej ryby morskiej 250g śmietany 18% 3 ząbki czosnku pęczek koperku 3 łyżki białego wina łyżeczka kurkumy sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Filety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem, posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Smacznego :)
No nie, u mnie trochę inne proporcje składników :) A autorka tego przepisu, pisze też o oryginalnym przepisie , w którym coś tam pozmieniała :) pozdrawiam Anonima
uwielbiam rybki, a ta prezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńCzy można piekarnik zastąpić patelnią? Mam chrapkę na taką rybkę, ale zepsuty piekarnik. :(
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak - najpierw trochę podsmażyć samą rybę, a potem poddusić z sosem :) pozdrawiam
UsuńPyszne danie. Gorąco polecam jemyfit.blog.pl.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńKopia przepisu?
OdpowiedzUsuńhttp://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/zapiekana-ryba-w-sosie-koperkowym.html
No nie, u mnie trochę inne proporcje składników :)
OdpowiedzUsuńA autorka tego przepisu, pisze też o oryginalnym przepisie , w którym coś tam pozmieniała :)
pozdrawiam Anonima
Przepis godny polecenia. Sos nie jest mdły i ma fajny kwaskowaty posmak. Polecam dodać do sosu odrobinę bulionu.
OdpowiedzUsuń