wtorek, 13 maja 2014

Ryba w sosie koperkowym

Pyszna ryba zapiekana w sosie koperkowym

SKŁADNIKI 
ryba zapiekana
4 filety białej ryby morskiej
250g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 łyżki białego wina
łyżeczka kurkumy
sól morska
pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE
Filety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu
sos do ryby żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,
posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. 
Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,
frytkami lub ryżem. Smacznego :)


ryba zapiekana
 ryba pieczona

8 komentarzy:

  1. uwielbiam rybki, a ta prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można piekarnik zastąpić patelnią? Mam chrapkę na taką rybkę, ale zepsuty piekarnik. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak - najpierw trochę podsmażyć samą rybę, a potem poddusić z sosem :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Pyszne danie. Gorąco polecam jemyfit.blog.pl.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopia przepisu?
    http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/zapiekana-ryba-w-sosie-koperkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie, u mnie trochę inne proporcje składników :)
    A autorka tego przepisu, pisze też o oryginalnym przepisie , w którym coś tam pozmieniała :)
    pozdrawiam Anonima

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis godny polecenia. Sos nie jest mdły i ma fajny kwaskowaty posmak. Polecam dodać do sosu odrobinę bulionu.

    OdpowiedzUsuń