poniedziałek, 12 maja 2014

Bezowy deser z borówkami i mascarpone

Pyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :)

deserSKŁADNIKI (na 4 porcje)

250g borówek - tu amerykańska
50g bezy
200g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
125g serka mascarpone
1/2 łyżeczki soku z cytryny
listki mięty do dekoracji


deserdeser
            PRZYGOTOWANIE
   Śmietanę ubijamy z cukrami.
Dodajemy mascarpone z cytryną
        i delikatnie mieszamy.
      Bezę kruszymy na dość
 duże "okruchy" i 2/3 dodajemy 
                   do kremu.   
             Połowę borówek      
               układamy na  
             dnie pucharków.
        Przykrywamy kremem.
    Posypujemy resztą owoców
  i pozostałymi kawałkami bezy.
     Przystrajamy świeżą miętą.

                SMACZNEGO !!!

                                                 


deser






deser

4 komentarze: