Klasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa
- przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :)
SKŁADNIKI
1 kg marchewki
1/2 kg pietruszki
2 duże ziemniaki
5 jajek ugotowanych na twardo
2-3 ogórki kiszone
3 jabłka
1 puszka groszku konserwowego
majonez -300 ml
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Marchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu obieramy je i kroimy wraz z jajkami, obranymi jabłkami i ogórkami (również bez skórki) w drobną kostkę. Dodajemy odsączony groszek oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki, by sałatka uległa tajemniczemu procesowi "przegryzienia" - najlepiej przygotować ją dzień wcześniej :) Smacznego
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Klasyka zawsze się sprawdza, dla mnie idealna :))
OdpowiedzUsuńTo co od Babci i Mamy przekazane - najlepsze :)
UsuńZawsze robię sałatkę jarzynową,gdy gotuję rosół. Jarzynki z rosołu są pyszne, mają zdecydowanie lepszy smak, niż te gotowane "z wody".
OdpowiedzUsuń