Tym razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)
- podane z sosem chrzanowo -śmietanowym
- przepis mojej Mamy <3
SKŁADNIKI
2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g)
2 łyżki śmietany/jogurtu
1 łyżka chrzanu tartego
przyprawa do wieprzowiny
majeranek
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 łyżka masła
ewentualnie - łyżeczka mąki
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dużą (jeśli ktoś lubi) ilością majeranku i ziół prowansalskich.
Wkładamy do naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masła
i podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut . W tym czasie polewamy je kilkakrotnie powstałym sosem - ewentualnie, gdy jest potrzeba - uzupełniamy wodę.
Zlewamy i cedzimy powstały tłuszcz do rondla. Dodajemy śmietanę i chrzan. Gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki zaprawiamy łyżeczką mąki.
Polędwiczki kroimy w plasterki i polewamy sosem.
Podajemy według upodobań.
Smacznego :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńWitam, ten przepis to na ile osób?
OdpowiedzUsuńna 4 :) plus dodatki typu ryż, ziemniaczki, sałatka :) pozdrawiam
Usuń