SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka cukru lub 3/4 ksylitolu
200 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 łyżka ciemnego kakao
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
PRZYGOTOWANIE
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem
i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Upiekłam Pani babkę dzisiaj, choć już dawno po świętach:) Wyszła wspaniała, piękna i dorodna, wyśmienita w smaku. Cieszę się, że znalazłam ten przepis, bo dotychczas takie babki wychodziły mi dość suche. POZDRAWIAM SERDECZNIE!
OdpowiedzUsuńTo super , bardzo się cieszę, pozdrawiam :)
Usuńp y c h a !!!!dzisiaj upieklam razem z duza babka upieklam
OdpowiedzUsuńrowniez male babeczki do swieconki
super przepis
pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakowała :) smacznych Świąt życzę , pozdrawiam
Usuńmiałam taki przepis ale ktos mi wycial z zeszytu z przepisami.dzieki WAM znow go mam i jutro pieke ta babke.dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że się przyda - babeczka prosta i pyszna :) pozdrawiam
Usuńczy moge uzyc margaryny zamiast masła?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńNie trzeba dodawać dodatkowo oleju do ciasta, żeby nie była sucha?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :) pozdrawiam
UsuńWitam , zamiast masla mozna dac olej kokosowy? nie mozemy kazeiny
OdpowiedzUsuńMożna dodać olej :)
Usuńczy babkę zrobie w robocie plenatarnym, czy niezbędna jest tradycyjna makutra do ucierania?
OdpowiedzUsuńwystarczy robot :) pozdrawiam
Usuń