- pyszny i prosty deser
SKŁADNIKI
Ciasto:
300g mąki
200g masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki naturalnego kakao
sól
Krem:
250g serka mascarpone
150g śmietany kremówki
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
Do przystrojenia - ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli.
Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
na 30 minut. Wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i przenosimy na wałku do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Wylepiamy foremki ciastem
- z tych proporcji wychodzi około15-16 babeczek standardowej wielkości. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy
mascarpone, galaretkę w proszku i sok
z cytryny. Delikatnie mieszamy.
Przestudzone ciastka napełniamy kremem
i przystrajamy ulubionymi owocami.
SMACZNEGO :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zjadłabym taką babeczkę, szczególnie, że krem mają z mojego ulubionego serka :)
OdpowiedzUsuńpożyczam przepis;)
pozdrawiam
Wspaniałe tartaletki, obłędnie i kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają i na pewno smakują.Pasują np na imprezy urodzinowe
OdpowiedzUsuńzapraszam na domowe obiadki
http://gotujenacodzien.blogspot.com/