SKŁADNIKI
2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej
z bakaliami
białko jajka
cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE
Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka.
Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta.
Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy
z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony)
Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min.
w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Gotowe !!!
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Świetny pomysł z tą podwójną warstwą ciasta.
OdpowiedzUsuńMmmm, z pewnością wykorzystam Twój przepis, lubię takie smaczki :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, szybka przekąska!
OdpowiedzUsuńNominuję Twój blog do Liebster Blog Award http://shabbyeat.pl/liebster-blog-award-2/
Super te paluchy!!! :D Świetny pomysł, na pewno wykorzystam! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzis bede robic. brzmi prosto i smacznie . takjak lubie!!! dziekuje!
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńMożna też zamiast maku dodać żółty ser, szynkę, boczek lub szpinak, tylko wtedy zamiast cukry odrobinę soli należy dać. Jest to świetny pomysł na urodzinowy poczęstunek w szkole.
Usuńalbo pesto i posypać parmezanem (łatwo zrobić 2 rodzaje: zielone i czerwone co fajnie wygląda)
UsuńZrobiłam i się wszystko pięknie udało. Wspaniały i szybki deser.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę - pozdrawiam :)
Usuń