Z serii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro
SKŁADNIKI
podwójna pierś kurczaka
1 duża cebula
400g chińskiej mieszanki na patelnię
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
papryka ostra w proszku
chili w proszku
sosu sojowy ciemnego
2 woreczki brązowego ryżu
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie.
Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilka
minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki,
szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem.
Jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnych dań - uwaga na ilość chili :)
Kurczak "po chińsku" ;) |
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę ciekawie aż sama mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuń