środa, 12 marca 2014

Kurczak z warzywami na ostro


Z serii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro 


kurczak po chińsku
SKŁADNIKI

podwójna pierś kurczaka
1 duża cebula
400g chińskiej mieszanki na patelnię
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz
papryka ostra w proszku
chili w proszku
sosu sojowy ciemnego
2 woreczki brązowego ryżu


PRZYGOTOWANIE
kurczak z ryżemRyż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie.
Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilka
minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki,
szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem.

                         Jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnych dań - uwaga na ilość chili :)
                                                           
orientalny kurczak
Kurczak "po chińsku" ;)


2 komentarze:

  1. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę ciekawie aż sama mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń