Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis tutaj
SKŁADNIKI
Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli)
200g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej
300 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Farsz
250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)
150g sera żółtego
sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.
Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.
Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie.
Dodajemy oliwę.
Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.
Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.
Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.
Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż
się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)
Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem.
Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.
Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym :)
SMACZNEGO :)
Moja mama to uwielbia. Zawsze jak ją pytam co zrobić na obiad to słyszę: TWOJE MEKSYKAŃSKIE :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie Twój przepis
Alicja z przepisomania.bloog.pl
Dzięki , pozdrawiam :)
UsuńWygląda pysznie. Nigdy nie jadłam a z miłą chęcią bym spróbowała:) Więc po Świętach będzie trzeba wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie dotyczące tych tortilli. Próbowałam już wielu przepisów i za każdym razem placki wychodzą mi twarde, przy zwijaniu łamią się okropnie:( Czy z tego przepisu wychodzą miękkie? Czy jest może jakiś trik żeby je zmiękczyć?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Iza
Należy uważać, by tortille za długo nie były na patelni - będą przepieczone i twarde. Po zdjęciu z patelni można je zawinąć w wilgotną ściereczkę - będą miękkie. Jeśli zostaną na drugi dzień - delikatnie odgrzewamy w mikrofalówce :) pozdrawiam
Usuńw którym momencie dodajesz przecier pomidorowy? i przecier czy koncentrat?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam w przepisie. Dzięki za czujność. Koncentrat dodaję z kukurydzą i fasolą. Pozdrawiam
Usuń