SKŁADNIKI
600 g ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego)
1 łyżeczka rozmarynu (jak wyżej)
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę oraz tymianek i posiekane listki rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Robimy małe kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju, po czym odsączamy na papierowym ręczniku. W wersji zdrowszej układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (ok. 20 min.) :)
Mamy pyszny dodatek do dania głównego
muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńja robiłam takie tylko bez ziół i moim dzieciakom bardzo posmakowały tych też spróbuje i mam nadzieje że też im posmakują ale polecam troszke pracy ale warto :)
OdpowiedzUsuńsą pycha dziś robiłam z ziół tymianek oregano pieruszka i koperek wszystkim smakowało:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam :)
UsuńA można jakoś w piekarniku? :)
OdpowiedzUsuńPewnie można, myślę ,że na papierze do pieczenia w 180 storniach w 20 min. powinny się upiec, pozdrawiam :)
UsuńRobiłam dzisiaj ! Wszystkim smakowały:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńSuper :) ,pozdrawiam
Usuńpyszne kuleczki:) każdemu polecam ten prosty przepis!
OdpowiedzUsuńNIE ROZUMIEM PO CO ZBĘDNE KALORIE ZE SMAŻENIA
UsuńZawsze można sobie zrobić w piekarniku, a nie krzyczeć :)
UsuńPozdrawiam
Robilam kiedys nadziane miesem mielonym tez dobre i sycace.
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuń