piątek, 21 lutego 2014

Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

Dzisiaj super przepis na soczyste roladki z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką z serowo- warzywnym nadzieniem 

drobiowe roladki 
SKŁADNIKI 

2 filety z piersi z kurczaka
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1/2 opakowania serka Almette
z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 ogórka zielonego
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz 




roladki w szyncePRZYGOTOWANIE 

Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. 
Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce 
i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso.

drobiowe roladki


Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym.
Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki.







roladki w boczku 

Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy 
w dwa plastry szynki.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego
i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni.



                         Podajemy na przykład z ziołowymi kulkami ziemniaczanymi 
                                                                 przepis tutaj


roladki z kurczaka

8 komentarzy:

  1. kiedys robiłam cos podobnego ale szynka wyszła za sucha a srodek za "wodnisty" :D prawdopodobnie tak ma byc ale ja wole jednak bardziej "chrupiące" dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynka szwarcwaldzka ma w sobie trochę tłuszczyku , więc danie nie jest suche :) W środku fajnie serowo -warzywnie , pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam takie połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A boczek zamiast szynki może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że mogą być cienkie plastry boczku, pozdrawiam

      Usuń
  4. Fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Ja się zastanawiam czy nie podmienić szynki na ,,polędwicę łososiową'' bo do takiej szynki nie zawsze jest dostęp u mnie... w zasadzie to chyba nigdzie nie widziałam... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można ją zastąpić szynką parmeńską, albo boczkiem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń