SKŁADNIKI
2 filety z piersi z kurczaka
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1/2 opakowania serka Almette
z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 ogórka zielonego
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.
Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce
i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy mięso.
Smarujemy kotlety serkiem czosnkowym.
Układamy po 2 kawałki ogórka i papryki pokrojonych w słupki.
Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy
w dwa plastry szynki.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego
i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni.
Podajemy na przykład z ziołowymi kulkami ziemniaczanymi
przepis tutaj
kiedys robiłam cos podobnego ale szynka wyszła za sucha a srodek za "wodnisty" :D prawdopodobnie tak ma byc ale ja wole jednak bardziej "chrupiące" dania ;)
OdpowiedzUsuńSzynka szwarcwaldzka ma w sobie trochę tłuszczyku , więc danie nie jest suche :) W środku fajnie serowo -warzywnie , pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie połączenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńświetne !
OdpowiedzUsuńA boczek zamiast szynki może być?
OdpowiedzUsuńPewnie, że mogą być cienkie plastry boczku, pozdrawiam
UsuńFajny przepis. Na pewno wypróbuję. Ja się zastanawiam czy nie podmienić szynki na ,,polędwicę łososiową'' bo do takiej szynki nie zawsze jest dostęp u mnie... w zasadzie to chyba nigdzie nie widziałam... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna ją zastąpić szynką parmeńską, albo boczkiem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń