Pyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :)
SKŁADNIKI
4 pomarańcze
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie)
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany kremówki
kandyzowana skórka z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ, tak, by nie uszkodzić skórki. Miksujemy go razem z uzyskanym sokiem.
W rondlu łączymy zmiksowane pomarańcze, cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i na dość dużym ogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy.
Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
świetny pomysł na 'miseczki'! :)
OdpowiedzUsuńPomysł wyśmienity!
OdpowiedzUsuńgdzie jest opcja "drukuj"?;)
OdpowiedzUsuńjuż jest :)
UsuńBardzo dziękuję ;) to już trzeci przepis który wypróbuję. Do tej pory wszystkie są udane dlatego drukuję do swojego segregatora z przepisami ;) Pozdrawiam serdecznie
UsuńSuper, w takim razie polecam też pozostałe przepisy :), pozdrawiam
UsuńMam jeszcze małe pytanie: czy śmietanę miksuje razem z białkami i cukrem pudrem (wszystko w jednym naczyniu) czy osobno śmietanę i osobno białka z cukrem?;)
OdpowiedzUsuńOsobo śmietanę i osobno białka z cukrem , rzeczywiście trochę niejednoznacznie napisałam :) pozdrawiam
Usuńbardzo ciekawy pomysł wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.