środa, 12 lutego 2014

Pomarańcze nadziewane musem

Pyszny deser dla miłośników pomarańczy i słodkości :)


deser z pomarańczy

SKŁADNIKI
4 pomarańcze
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki cukru (lub mniej jeśli pomarańcze są słodkie)
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany kremówki
kandyzowana skórka z pomarańczy



PRZYGOTOWANIE 
Z pomarańczy odkrawamy wierzchołki i wybieramy ostrożnie miąższ, tak, by nie uszkodzić skórki. Miksujemy go razem z uzyskanym sokiem.
W rondlu łączymy zmiksowane  pomarańcze, cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i na dość dużym ogniu mieszamy (ok. 30 min.) aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Studzimy.
Ubijamy osobno śmietanę i białka z cukrem pudrem na sztywno. Ostrożnie mieszamy z masą pomarańczową. Napełniamy wydrążone pomarańcze musem. Wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

mus pomarańczowy




 

9 komentarzy:

  1. świetny pomysł na 'miseczki'! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie jest opcja "drukuj"?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) to już trzeci przepis który wypróbuję. Do tej pory wszystkie są udane dlatego drukuję do swojego segregatora z przepisami ;) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Super, w takim razie polecam też pozostałe przepisy :), pozdrawiam

      Usuń
  3. Mam jeszcze małe pytanie: czy śmietanę miksuje razem z białkami i cukrem pudrem (wszystko w jednym naczyniu) czy osobno śmietanę i osobno białka z cukrem?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobo śmietanę i osobno białka z cukrem , rzeczywiście trochę niejednoznacznie napisałam :) pozdrawiam

      Usuń
  4. bardzo ciekawy pomysł wart wypróbowania :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń