Pyszne danie dla miłośników przyprawy curry :)
SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 395 kcal)
1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g)
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 duża zielona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 woreczki brązowego ryżu
4-5 łyżek curry
sól, pieprz
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu.
Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś
z kurczaka. Solimy i pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
S M A C Z N E G O
1 porcja - 395 kcal
- białko - 31,5 g
- tłuszcz - 3,8 g
- węglowodany - 67,15 g
- błonnik - 9,2 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Mmmm.... aż się za to zabieram ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, u nas właśnie dzisiaj była na obiad :) pozdrawiam
UsuńPodczas przekładania kurczaka z warzywami do garnka z ryżem lepiej odcedzić z bulionu czy mieszać razem żeby ryz go wsiąknął ? Pozdrawiam i dzięki za wyśmienity przepis!
OdpowiedzUsuńNie -razem, nie będzie suche -życzę smacznego :) pozdrawiam
Usuń31 gram białka z jednym posiłku... bardzo dużo. skoro dzienne zapotrzebowanie dla.kobiet to 45 a dla mężczyzn 55 bodajże. bardzo niezdrowo
OdpowiedzUsuńDzienne zapotrzebowanie dla dorosłej osoby to 0,8-1 g na kg masy ciała :)
UsuńWięc dla 60 kg kobiety to około 60 g dziennie czyli ten obiad to dopiero połowa :) pozdrawiam