SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
150 g orzechów włoskich
cukier kryształ do posypania
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze 190 stopni pilnując, by się nie przypaliły. Gotowe, gorące ciastka posypujemy cukrem.
SMACZNEGO :)
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Jestem bardzo ciasteczkowa , zwłaszcza lubię tradycyjne, kruche ciastka.Wyobrażam sobie, jakie smaczne muszą być z taką ilością orzechów :) Miłego dnia !
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają, muszą też wspaniale smakować. Muszę takie zrobić :) zapraszam też do mnie na www.waniliowachatka.blog.pl :)
OdpowiedzUsuńWyszły świetnie , robiłam większe i z polewą czekoladową :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam
Usuń