SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
500g wędzonego boczku
1 duży brokuł
2 cebule
1 por (biała część)
5 ząbków czosnku
300 ml śmietany 18%
3 jajka
150 g tartej mozzarelli
250g sera żółtego
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
masło do smażenia i wysmarowania foremki
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły. Odcedzamy.
Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.
Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.
Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.
Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą.
Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser.
Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy.
Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
pięknie wygląda, ja mam zamiar jutro zrobić zapiekankę ziemniaczaną z wołowiną,
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki. Pysznie wygląda a składniki gwarantują najlepszy smak.
OdpowiedzUsuńMmmniam... Taka zapiekanka musi być pyszna. Na pewno wykorzystam przepis. Dziękuję i pozdrawiam.:-)
OdpowiedzUsuńZamiast brokuł kalafior i się skuszę. Bardzo fajna zapiekanka. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, przepis to tylko propozycja - wszelkie wariacje na temat mile widziane, pozdrawiam
UsuńSmacznie wygląda. Jutro będę robić
UsuńPożywna i smaczna zapiekanka. Dla mnie super. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA ile cebuli?
OdpowiedzUsuń2 , już poprawiam, dzięki :)
UsuńWczoraj zrobiłam, dzisiaj mój facet wziął do pracy - zobaczymy czy mu zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) jutro ją zrobię...albo nie ...dzisiaj ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńTo smacznego życzę :) pozdrawiam
UsuńA jak piec w piekarniku bez termoobiegu? ;)
OdpowiedzUsuńWydłużyć czas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńJest wysmienita :) ja dodaje jeszcze pieczarki. Polecam pyszna!!!
OdpowiedzUsuńo świetny pomysł z tymi pieczarkami :) pozdrawiam
UsuńZrobiłam w lekkiej modyfikacji - zamiast pora, mięsko mielone.
OdpowiedzUsuńZapiekanka pierwsza klasa, przepyszna!
Mąż zadowolony ;)
super! pozdrawiam
Usuń