piątek, 24 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Przepyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i brokułami - z dwoma serami  :)

SKŁADNIKI                                                                      
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem1 kg ziemniaków
500g wędzonego boczku
1 duży brokuł
2 cebule
1 por (biała część)
5 ząbków czosnku
300 ml śmietany 18%
3 jajka
150 g tartej mozzarelli
250g sera żółtego
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
masło do smażenia i wysmarowania foremki

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10 min., tak by za bardzo nie zmiękły. Odcedzamy.

Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.


ziemniakibrokuły przepis

 
Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę.

Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.

boczek przepisboczek z cebulą

 
Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem.
Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą.

brokuły przepiszapiekanka z warzywami

Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser.
Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy.


ser zapiekanka przepiszapiekanka z serem


Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem. 

mozarella przepis
  

Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
z termoobiegiem. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze  przez  15 minut. 



zapiekanka
                                                                Smacznego
                                                     

18 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, ja mam zamiar jutro zrobić zapiekankę ziemniaczaną z wołowiną,

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekanki. Pysznie wygląda a składniki gwarantują najlepszy smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmniam... Taka zapiekanka musi być pyszna. Na pewno wykorzystam przepis. Dziękuję i pozdrawiam.:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast brokuł kalafior i się skuszę. Bardzo fajna zapiekanka. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, przepis to tylko propozycja - wszelkie wariacje na temat mile widziane, pozdrawiam

      Usuń
    2. Smacznie wygląda. Jutro będę robić

      Usuń
  5. Pożywna i smaczna zapiekanka. Dla mnie super. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam, dzisiaj mój facet wziął do pracy - zobaczymy czy mu zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie :) jutro ją zrobię...albo nie ...dzisiaj ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jak piec w piekarniku bez termoobiegu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest wysmienita :) ja dodaje jeszcze pieczarki. Polecam pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam w lekkiej modyfikacji - zamiast pora, mięsko mielone.
    Zapiekanka pierwsza klasa, przepyszna!
    Mąż zadowolony ;)

    OdpowiedzUsuń