lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów
SKŁADNIKI
200 g orzechów włoskich
( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały)
150 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Orzechy wkładamy do miski.
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Cukier wsypujemy do drugiej miski.
Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące
wsypujemy do miski z cukrem.
Mieszamy, by orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.
Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka.
Blachę wsuwamy na górę piekarnika.
Co pół minuty mieszamy orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują.
PYSZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK
mmmmmm... Pycha! xD
OdpowiedzUsuńpróbowałam i polecam!
OdpowiedzUsuń