Kombinowałam, jak tu zrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie:
naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi orzechami
Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki razowej
2/3 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Nadzienie
1 słoiczek musu jabłkowego (250 ml)
50 g karmelizowanych orzechów - przepis tutaj
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Miksujemy ze sobą składniki ciasta.
Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni
z obu stron na złoty kolor - trochę dłużej niż
tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo
zgęstnieje - dodajemy trochę mleka.
Karmelizowane orzechy siekamy
i mieszamy z musem jabłkowym.
Smarujemy nadzieniem i składamy naleśniki. Oprószamy cukrem pudrem.
NIEBO W GĘBIE :)
NA ŚNIADANIE, OBIAD LUB NA DESER
czwartek, 9 stycznia 2014
Naleśniki owsiane z musem jabłkowym
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mniam naleśniki
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie z jablkami.
OdpowiedzUsuńZapraszam o siebie :)
Ale pyszniutkie mam zapasy jabłuszek w słoikach musze zrobić :):)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAhhh <3 coś dla mnie :D będę musiała wypróbować Twój przepis :) !
OdpowiedzUsuńEirenee [ lightlife.blog.pl ]
Uwielbiam naleśniki, koniecznie muszę spróbować i Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ... mniam. zapraszam do mnie na placuszki z mąki amarantusowej:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/lekkie-placuszki-z-maki-amarantusowej-i.html
OdpowiedzUsuńTo musi byc pychota! Zapisuję i jutro próbuję :D
OdpowiedzUsuńjaką mąkę można dodać za miast razowej?bo mąż ma uczulenie
OdpowiedzUsuńkażdą inną :) pozdrawiam
UsuńCzy dodajesz płatki owsiane górskie czy błyskawiczne?
OdpowiedzUsuńBłyskawiczne, ale myślę że zwykle teże się nadadzą :) pozdrawiam
UsuńDałam proporcje jak w przepisie i na razie to wyszła papka a nie ciasto nalesnikow , które może się rozlac po patelni. Zdecydowanie za mało w tym przepisie jest podane płynu.
OdpowiedzUsuńKonsystencję ciasta naleśnikowego zawsze możemy sobie modyfikować - dodając mniej lub więcej wody - zwykle zawsze wychodzi trochę inne - nawet to klasyczne ciasto :)
Usuń