- gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)
SKŁADNIKI (na 3 litry zupy)
1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)
1/2 szklanki śmietany
(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
z szumowinami. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą do ok.3/4 wysokości garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około pól godziny. Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy
i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę.
Wygląda naprawdę nieźle.
OdpowiedzUsuńNie dodaje śmietany,a gotuję z grzybkami suszonymi.
OdpowiedzUsuńJa też nie dodaję śmietanki a dodaję grzybki:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję - wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWylewając wywar z pierwszego gotowania pozbawiasz zupkę wszystkich wartości odżywczych jakie przedostały się do niego (wywaru) z mięska. Szumowiny to nic innego jak białko. Należy je usuwać tylko z zup klarownych tj. rosołu:)
OdpowiedzUsuńAle ja po prostu nie lubię szumowin :)
UsuńUdko z kurczaka na 3 l. wody i jeszcze troszkę odlane.
OdpowiedzUsuńNie za tłusty ten krupnik, ?
Krupnik postny ??
"SKŁADNIKI (na 3 litry zupy)
Usuńtradycyjny krupnik
1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) " .
Bez grzybów to nie krupnik.
OdpowiedzUsuńde gustibus non disputandum est :)
Usuń12 pelnych lyzek kaszy?????nie za duzo?????????
OdpowiedzUsuńAle to na 3 litry zupy - gęstej tak - bo tak lubimy :) pozdrawiam
Usuń