Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja
CIASTO:
800 g mąki pszennej
60 g drożdży
8 łyżek oliwy z oliwek
1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka
z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka
z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
SOS:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g)
po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce.
DODATKI DO PIZZY
300 g szynki
160 g salami
500 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 duża cebula
400 g sera żółtego
1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)
1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)
Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy
na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.
Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.
Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.
Analogicznie przygotowujemy drugą pizzę.
Bardzo dobry pomysł z tymi przyprawami w cieście. To dodaje smaku ;) Ja niestety w gotowaniu jestem totalnie lewa, dlatego najczęściej ochotka na pizzę kończy się telefonem do Dominium... Ale spoko, bo mają blisko, więc dość szybko zawsze jest ogarnięte :D
OdpowiedzUsuńtylko zobacz jakie masz skladniki w domonium a jakie na domowej pizzy.. w restauracjach sprzedaja zawsze na najtanszych skladnikach z selgrodu
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPizza bardzo smaczna, syta, inna niż wszystkie inne co nie znaczy że gorsza- wręcz przeciwnie. Pyszna. Polecam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jakie smakowite zdjęcia... Aż ślinka cieknie! Przy sosie zamiast koncentratu zastosowałbym prawdziwe pomidory... będzie smaczniej i zdrowiej :)
OdpowiedzUsuńdzięki, pewnie że można , szczególnie teraz, gdy pomidory są u nas najlepsze ,
Usuńpozdrawiam
20 min ? termoobieg ? u mnie po 10 min jest dobra , po 20 to by była decha przypalona :-)
OdpowiedzUsuńJa mam taki piekarnik, że po 20 jest dobra :)
UsuńEhh, gdyby był tylko czas, na pewno zrobiłabym sobie taką pyszną pizzę! Ale zapewne skończy się jak zwykle, na telefonie do pizzerii.
OdpowiedzUsuń:) myślę że od czasu do czasu można się pokusić o domową :)
Usuń