Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :)
SKŁADNIKI
4 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
1 por (biała część)
1 por (biała część)
kawałek selera
2/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
1 łyżeczka cukru
3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka mąki, olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa.
Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut.
Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw
i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką.
Podajemy na ciepło lub na zimno
mmmm rybka po grecku przepis zapisuje przyda się nas święta:)
OdpowiedzUsuńw składnikach zabrakło cebuli
OdpowiedzUsuńfaktycznie - dziękuję, poprawiam :)
UsuńDzięki. Przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam tej po grecku. Robię ją troszkę inaczej i podaję jak sałatkę. Pozdrawiam, Iza
OdpowiedzUsuńJak robimy bulion warzywny?;)
OdpowiedzUsuńOczywiście gotując włoszczyznę w wodzie :)
OdpowiedzUsuńbardzo dużo marchewki lubię ;-)
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------
http://bit.ly/2eq7X30